Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Η Σχολική Βιβλιοθήκη


Η Σχολική Βιβλιοθήκη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχολείου και λειτουργεί στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος
ως δανειστική βιβλιοθήκη
&
ως αναγνωστήριο.
Η κύρια αποστολή της σχολικής βιβλιοθήκης είναι να βοηθήσει:
τους μαθητές : να τους προσφέρει ένα χώρο μάθησης, πληροφόρησης, γνωριμίας και εξοικείωσης με το βιβλίο και την κοινωνία της πληροφορίας.

τους εκπαιδευτικούς: να τους προσφέρει πηγή πληροφόρησης και κατάλληλο μέσο για το σχεδιασμό νέων μεθοδολογιών στις διαδικασίες μάθησης.

το εκπαιδευτικό σύστημα: προσφέροντας έναν τρόπο προώθησης της αλλαγής του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος του σχολείου και της αναμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών μέσω της ένταξης της σχολικής βιβλιοθήκης.
Γενικα Στοιχεια Για Τη Βιβλιοθηκη
Του Λυκειου Νεαπολης Κοζανης
Η Βιβλιοθήκη του Λυκείου Νεάπολης ξεκίνησε τη λειτουργία της το Νοέμβριο του 2009. Είναι μία από 258 νέες σχολικές βιβλιοθήκες της χώρας που ίδρυσε το ΥΠΕΠΘ  σε σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με χρηματοδότηση από το ΕΠΕΑΚ ΙΙ, στα πλαίσια του Γ’ Κ.Π.Σ.. Εξυπηρετεί τους μαθητές & το διδακτικό προσωπικό τόσο του Λυκείου Νεάπολης , όσο και του Γυμνασίου. Μαθητές και καθηγητές υποδεχθήκαν τη βιβλιοθήκη με πολύ ενθουσιασμό. Γρήγορα  έγινε ένας πάρα πολύ «ζεστός» και φιλικός χώρος που  προσφέρει άνεση και ησυχία για έρευνα, μάθηση και ψυχαγωγία.
Ο Εξοπλισμος
Στεγάζεται σε αυτόνομη αίθουσα και διαθέτει αναγνωστήριο 16 θέσεων, 3 υπολογιστές με πρόσβαση στο internet, τηλεόραση, στερεοφωνικό συγκρότημα, DVD & Video player, , τηλέφωνο, fax, φωτοτυπικό, κλιματισμό, συναγερμό και πυρασφάλεια. Στα άμεσα σχέδια (μέσα στο Φλεβάρη) είναι η τοποθέτηση προτζέκτορα με οθόνη προβολής.
Η Συλλογη Μας
Η βιβλιοθήκη διαθέτει 2.530 «τεκμήρια» (βιβλία, CD-ROM, βιντεοκασέτες, χάρτες). Στον ίδιο χώρο μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς θα συμπεριληφθεί και η προϋπάρχουσα συλλογή του Λυκείου που αριθμεί 1.000 βιβλία, καθώς και η συλλογή του Γυμνασίου που αριθμεί πάνω από 2.800 τίτλους βιβλίων.
Δικαιωματα Και Υποχρεωσεις
1. Δικαίωμα δανεισμού βιβλίων από τη σχολική βιβλιοθήκη έχουν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Νεάπολης, οι μαθητές του Γυμνασίου Νεάπολης και το εκπαιδευτικό προσωπικό των δύο παραπάνω σχολείων.
2. Για να μπορεί κάποιος να δανειστεί βιβλία, πρέπει να αποκτήσει κάρτα δανεισμού.
3. Το δανεισμένο υλικό δεν μεταφέρεται σε άλλο μέλος.
4. Ο αναγνώστης μπορεί να δανείζεται μέχρι τρία βιβλία για 20 μέρες. Ο χρόνος δανεισμού μπορεί να παραταθεί, εφόσον ζητηθεί έγκαιρα από τον αναγνώστη και εφόσον δεν έχει ζητηθεί το συγκεκριμένο βιβλίο από άλλο αναγνώστη.
5. Τα βιβλία πρέπει να επιστρέφονται έγκαιρα και σε καλή κατάσταση. Σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας βιβλίου ο αναγνώστης υποχρεώνεται να αγοράσει το ίδιο βιβλίο και να το παραδώσει στη βιβλιοθήκη.
6. Οι χρήστες δεν επανατοποθετούν στα ράφια τα βιβλία αλλά τα αφήνουν με τάξη
στην άκρη του τραπεζιού ή σε χώρο που υποδεικνύεται από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης.
7. Υπογραμμίσεις ή σημειώσεις στα βιβλία δεν επιτρέπονται.
8. Πληροφοριακό υλικό ( εγκυκλοπαίδειες, λεξικά), χάρτες, cd, κασέτες,cd- rom, βιντεοκασέτες δεν δανείζονται.
9. Στο χώρο της βιβλιοθήκης μπορούν να οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες κάθε μαθητής (μέλος ή όχι της βιβλιοθήκης) μπορεί να πάρει μέρος. Η χρήση της σχολικής βιβλιοθήκης από τμήμα ή ομάδα μαθητών για προβολή ταινιών ή εκπόνηση εργασίας, θα γίνεται μετά από συνεννόηση με την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης.
10. Η χρήση Η/Υ και του διαδικτύου επιτρέπεται μόνο στα μέλη και μετά από συνεννόηση με την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης.
11. Το φωτοτυπικό μηχάνημα είναι διαθέσιμο μόνο για τις εργασίες που το σχολείο αναθέτει στους μαθητές και μόνο για τα βιβλία της βιβλιοθήκης.
12. Οι χρήστες εισερχόμενοι στη βιβλιοθήκη αφήνουν υποχρεωτικά τις τσάντες και τα μπουφάν τους στον ειδικό χώρο, στην είσοδο της βιβλιοθήκης.

13. Στο χώρο της βιβλιοθήκης οι μαθητές δεν επιτρέπεται να δημιουργούν θόρυβο ενοχλώντας αυτούς που διαβάζουν. Ακόμη, δεν επιτρέπεται η μεταφορά και κατανάλωση τροφίμων και ποτών.
14. Εφόσον ο αναγνώστης δεν συμμορφώνεται επανειλημμένα με τον παρόντα κανονισμό, είναι δυνατόν να χάσει το δικαίωμα δανεισμού βιβλίων ή εισόδου και παραμονής στη σχολική βιβλιοθήκη.
Χορηγιες Και Δωρεες
Χορηγία ή δωρεά είναι οποιαδήποτε προσφορά προς τη βιβλιοθήκη του σχολείου, με στόχο την ολοκλήρωση των σκοπών της βιβλιοθήκης.
Μπορεί κανείς να προσφέρει :
έντυπο υλικό όπως:
Βιβλία και συνδρομές σε περιοδικά (με την προϋπόθεση να περιλαμβάνονται στο βασικό κατάλογο του ΥΠΕΠΘ )
μη έντυπο υλικό όπως:
βιντεοκασέτες & cd-rom (με την προϋπόθεση να περιλαμβάνονται στο βασικό κατάλογο του ΥΠΕΠΘ),
εξοπλισμό Η/Υ,
εξοπλισμό παρουσιάσεων.
Ωραριο Λειτουργιας
Το ωράριο της βιβλιοθήκης ακολουθεί το ωράριο λειτουργίας του σχολείου.
Τα Νεα Της Βιβλιοθηκης
Από 1 Φεβρουαρίου άρχισε να λειτουργεί δοκιμαστικά το ιστολόγιο της βιβλιοθήκης στη διεύθυνση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου